polecam olej beztłuszczowy PAM lub Berkley&Jensen. Poza tym do smażenia idealnie nadaje sie olej kokosowy, smalec, masło klarowane. Mozesz sobie na tych ostatnich przesmażać na niewielkiej ilosci. A jesli masz teflonową patelnie, to zadnego tluszczu nawet nie musisz dodawać
Całkiem ok, ale białko podbij sobie do około 150-160g. Na kolację wrzuć węglowodany. I nie smaż na maśle extra, tutaj raz będziesz musiał kupić coś sensownego do smażenia (olej kokosowy, masło klarowane, ale smalec) na długo starczy.
a gdzie mięso (tłuste w sam raz)? jak napisales warzywka dodaj, fruktoza zbędna, brakuje dobrych tłuszczy i to dużo za mało, oliwa z oliwek, olej lniany, do smażenia olej kokos lub smalec jaka waga, ile btw na kg masy ciała? wydaje mi sie ze dużo tych wegli, zbilansuj bo brakuje danych
Macko, rozbawiles mnie. Potrenuj z tymi jajkami. To kwestia wprawy. Co do smazenia to moze smaz na malej ilosci tluszczu, nie bedzie tak przywierac. Dobry bedzie smalec lub planta. ______ Kawosz ____________________________ Doradca w Odżywianiu IsitandtalktoGodandhejustlaughsatmyplansmyheadspeaksalanguageIdon'tunderstand
Zamiast indyka czasem wolowina leci lub jaja, od czasu do czasu tunczyk/makrela aczkolwiek nie przepadam. Wszystko smażę na oleju ryżowym, czasami na oleju z pestek winogron. Zrezygnuj z tych olei, a dodatkowo po obróbce termicznej bardziej szkodą niż może się wydawać. i tak jak wyżej do smażenia masło klarowane, olej kokosowy czy nawet smalec.
[...] na zdrowych węglach to uciął bym węgle i podbił tłuszcze do tej samej kaloryczności. Oliwa z oliwek, awokado, olej lniany, kokosowy nierafinowany - na zimno a do smażenia smalec lub masło klarowane. Mi pomogło, owiele lepiej czuję się podbijając tłuszczami a węgle trzymać na poziomie 2,5-3g na kg masy ciała. Musisz wypróbować na sobie, każdy [...]
Oliwa to najgorszy wybór do smażenia, nie mówiąc o samym smażeniu jako nieciekawym systemie obróbki. Jak już musisz smażyć, to lepszy w tym celu jest smalec (nie utlenia się). Jeśli chodzi o pieczenie, to możesz piec w zamkniętym naczyniu (np. brytfanna) ze znikomą ilością tłuszczu. Wtedy mięso tak nie twardnieje. Pozdrawiam!
Możesz śmiało łączyć owoce z orzechami lub innym tłuszczem,fruktozy w owocach jest mało i jest razem z witaminami,minerałami i błonnikiem,który skutecznie spowalnia wchłanianie tego prostego cukru.Smalec wieprzowy wcale nie jest syfem i też jest nam potrzebny w całodziennym odżywianiu np.,do smażenia.Pozdrawiam.
[...] z orzechów włoskiych, z pestek winogron to jest to niekorzystne dla zdrowia Lepiej smażyć na nasyconych kwasach czy jednonienasyconych np. Olej kokosowym, masło klarowane, smalec, do krótkiego smażenia oliwa jeśli w ogóle na tłuszczu nie smażysz to trzeba uwazać bo wtedy większe prawdopodobieństwo przypalenia i wytworzenia się karcenogennych [...]
krótkie smażenie(powiedzmy ~10min) będzie dopuszczalne na oliwie Aczkolwiek do smażenia staraj się wybierać masło klarowane,olej kokosowy,smalec Zmieniony przez - Szprota94 w dniu 2013-01-13 20:43:01
mozesz zajrzec do działu kuchnia i zerknac na rózne przepisy, bo i tak kiedys ten smazony Ci sie znudzi pozdrawiam. PS: co do smażenia, używaj masło klarowane, smalec, pam, czy ew. rzepakowy, chyba ze masz teflon wystarczy posmarować troszeczkę patelnię żeby usmażyć Zmieniony przez - worek w dniu 2014-05-31 20:28:23
A jesli chodzi o jedzenie np piersi z kurczaka to moge ja smazyc czy raczej gotowac no i czy przyprawiac moge?Aha i co uzywac do smazenia...to sie tyczy takze jajecznicy-smalec,oliwa?bo wiem ze olej odpada...no i jesli chodzi o oliwe to nie wiem czy dobrze zrozumialam,mam pić w ciagu dnia np łyzke oliwy??po co?
mam rozumiec ze smalec jest dobry do smazenia ? co z olejem z orzechow ziemnych ? krotko sie raczej nie da smazyc , wiec oliwa odpada , z tego co slyczalem oliwa z iliwek nie nadaje sie wcale , bo podgrzana do wysokich temp jest toksyczna i strasznie nie zdrowa
Gotować, piec, parować. Nie smażyć. A już na pewno nie smażyć na oleju lnianym! Do smażenia jedynie olej palmowy, smalec, olej z pestek winogron bądź oliwa z drugiego tłoczenia. To są tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia, nie wsiąkają w potrawy i nie utleniają się. Szczególnie pierwsze dwa. Moje mięso w 90% przypadków przygotowuję w [...]